Miestny akvapark zdobia obrovské sochy z piesku, ich autorom je Čech

16.08.2013 Poprad

Poprad 16. augusta (TASR) – Až 150 ton špeciálneho piesku priviezli nákladné autá do Popradu, nová atrakcia v podobe kúpania sa v piesku sa tam však nechystá. Piesok sa stal stavebným materiálom pre vytvorenie šiestich nadrozmerných sôch. "Ich autorom je umelec českého pôvodu s africkým priezviskom Tomáš Bosambo. Sochy môžu obdivovať návštevníci popradského akvaparku každý deň," informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.
Najviac hostí, ktorých tu denne zavíta aj 6000, sa podľa nej zaujímajú o sochy Poseidona či egyptskú pyramídu Sfingy. "Akvaparky dávno zistili, že sa nepresadia v konkurencii len ponukou vodných atrakcií. Preto prichádzajú pravidelne s novými. Jednou z posledných v popradskom AquaCity je práve týchto šesť pieskových sôch od českého umelca," konštatovala Maťašovská.
Na voľnom priestranstve vyrástli niekoľkometrové pieskové sochy, ktorých tvorcom je doktor pedagogiky a tréner kanoistiky. "Tvorím sochy z rôzneho materiálu - dreva, kameňa, bronzu, ale aj zo snehu a piesku, tak ako práve tieto pod Tatrami," priblížil svoju tvorbu Bosambo. Umelec nemá problém stvoriť dokonalého nosorožca, pagodu alebo tancujúci pár milencov. V Poprade vďaka nemu vyrástli sochy Poseidona, mayskej pyramídy, babylonskej veže, egyptskej sfingy, či autíčka a vodného sveta.
Piesok, ktorý sa použil na výstavbu sôch, nie je obyčajný. Špeciálny piesok sa po vytvorení sôch lakuje, aby bolo dielo fixované. "Náš akvapark sa počas leta premenil na obrovské pieskovisko. Svoje skúsenosti tri júnové týždne odovzdával Tomáš Bosambo aj tunajším tvorcom a tí ho posúvajú ďalej talentovaným výtvarníkom zo základných umeleckých škôl na Spiši. Pieskovisko je prístupné aj pre verejnosť. Každý si môže vyskúšať postaviť vlastnú sochu a odfotiť sa s ňou," dodal riaditeľ popradského akvaparku Richard Pichonský.
Aktuálna horúca letná sezóna Tatrám podľa Maťašovskej praje. Dovolenkári aj jednodenní návštevníci si pochvaľujú ponuku horských stredísk aj ponuku atrakcií v podhorí. "Najväčší záujem zo strany návštevníkov je o turistiku s využívaním tatranských lanoviek a o kúpanie v akvaparku," doplnila Maťašovská.
 

Vyberte región